Nyligen fick jag ett mejl från en förläggare på ett litet men etablerat förlag (ett sådant som större dagstidningar bryr sig någorlunda om). Förlaget ville ge ut min roman! Men… Jag skulle bli tvungen att betala en del av utgivningskostnaden, ungefär en tredjedel. En ganska stor summa. Däremot skulle jag slippa betala startkapital för den andra romanen. Jag fick dessvärre tacka nej eftersom jag inte har råd. Förläggaren önskade också att bokbranschen hade varit mindre tuff så att de kunnat erbjuda bättre avtal. Det är inte min avsikt att klaga på honom.

Jag har hört att fler och fler förlag, inte bara hybridställen, tar betalt nu för tiden. Förlaget som ville ge ut min bok är alltså inget hybridställe. De små har det inte lätt i dag och därför tvingas de be författarna om pengar. Visst har jag viss förståelse för detta. Samtidigt är det så fel att bara de som har råd får möjlighet att skriva kontrakt. Konsten och kapitalet är ju som bekant ett omaka par.

Naturligtvis är jag besviken över att ha gått miste om ett författaravtal, men jag är också glad och smickrad över att de ville satsa på min bok. I dessa coronatider är det fler än vanligt som skickar in manus. Förlaget får kanske in tusen manus per år och ger så vitt jag vet bara ut några debutanter. Min bok var alltså en av få utvalda. Rätt otroligt ändå.

Den som skriver genrelitteratur har ofta flera förlag att välja mellan. Eftersom jag inte skriver genrelitteratur är utbudet mer begränsat. Det är möjligt att jag får satsa på egenutgivning och det känns faktiskt helt okej. Jag gillar att vara min egen chef. Numera är det dessutom mycket lättare att sprida sin bok till nätbokhandeln, bibliotek och ljudbokstjänster som Storytel. Och detta kostar bara ett par tusen.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s