Historisk dagboksroman

Foto: Pixabay

Sedan jag bestämde mig för att skriva en historisk roman har idéerna vällt fram. Jag har visserligen aldrig skrivkramp eller idétorka (ta i trä), men vissa tankar är vettiga medan andra måste avfärdas. Det känns helt rätt för mig att skriva en roman i dagboksform som utspelar sig år 1898.

Varför har jag valt att skriva just en dagboksroman? Jo, idén föddes alldeles nyligen när jag läste The George Sand – Gustave Flaubert Letters. Oerhört givande läsning. Vilka intressanta, spirituella människor! Hur som helst slog det mig att en intim berättarform skulle passa mitt projekt. Det finns ju även brevromaner, men jag koncentrerar mig hellre på dagbokens upplägg. Eftersom jag skriver om en avlägsen tid vill jag minska avståndet genom att satsa på förstapersonsperspektivet. Då jag skriver om modernare perioder brukar jag i stället låta berättelsen vara i tredje person så att intrycket blir mer distanserat.

Det är spännande att skapa en roman som ger illusion av att vara autentisk trots att den är fiktiv. Man härmar ju den verkliga dagboken som är uppbyggd av avsnitt som innehåller reflektioner kring händelser och andra tankar och associationer. Helt lika är de förstås inte. Dagboksromaner har en dramatisk kurva, till skillnad från de autentiska varianterna. Min huvudkaraktär/dagsboksskrivare är en tjugotvåårig kvinna ur den ”lägre” borgarklassen; det är fascinerande att skapa hennes inre monologer på ett djupt och ingående sätt.

Jag har redan läst flera dagboksromaner, men ska läsa ännu fler. Nu när jag skriver om 1898 är sådana som utspelar sig i sena artonhundratalets Sverige särskilt intressanta; Doktor Glas är ett exempel på en sådan. De flesta av Hjalmar Söderbergs böcker är litterära mästerverk; därför har jag återkommit till dem med jämna mellanrum sedan jag var tjugoett. Dessutom ger de en mångbottnad bild av den epokens samhälle och kultur; Söderbergs alster, även biografier över honom, hamnar alltså på min researchmateriallista. Jag läser för tillfället Sigrid Undsets Fru Marta Oulie och snart ska jag sätta tänderna i Ida Jessens En ny tid och Doktor Bagges anagram. För att nämna ytterligare tre dagsboksromaner.

En reaktion på ”Historisk dagboksroman

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s