Svandammen och Pumphuset, 1903, fotograferat av Fredrik August Schagerström (Digitalt museum).

Schagerströms fotografi ovan känns verkligen suggestivt med vattnet, skuggorna och de diffusa gestalterna på sandgångarna. Skymningen sänker sig. Anno 1903.

Som du kanske vet utspelar sig min kommande dagboksroman 1902. Men i går kom jag fram till att jag även behöver ha med avsnitt från året därpå. Handlingen ska alltså äga rum under 1902 och 1903.

Det första dagboksavsnittet ska vara från sommaren 1902 och det sista från sommaren 1903; handlingen sträcker sig över ett år. Förut, då jag satsade på en novellsamling, tänkte jag mig januari till december. Givetvis har jag fått ändra upplägget lite nu när jag i stället skriver en roman. Jag märkte att det passar bättre att inleda med ett sommaravsnitt. Om jag förklarade varför det passar bättre skulle det bli risk för spoilervarning. En bok bör, enligt mig, överraska läsaren.

Jag har dessutom märkt att det är bäst att berätta så lite som möjligt om en berättelse – jag syftar på innehållet, inte på formen – som befinner sig i utvecklingsstadiet. Materialet är nykläckt och ömtåligt och måste därför få tid på sig att mogna innan det kan presenteras. Ja, det är i alla fall min uppfattning om saken. Det finns andra som gärna visar upp groende frön. Vi är ju alla olika trots att vi alla tillhör Homo sapiens. Likheter finns förstås också. Fast det där är en annan historia …

Nu är jag väldigt inne i skrivandet av min dagboksroman. Att skapa en fiktiv sekelskiftsdagbok är minst sagt spännande. Jag lär alltid känna min berättelse och mina karaktärer under skrivandets gång. Med tanke på att jag är uppslukad av skrivandet – de närmaste två månaderna måste jag dessutom ägna mycket tid åt flyttförberedelser – kommer det bli glesare mellan blogginläggen ett tag. Jag ska posta när jag kan och vill; bloggandet är ju tack och lov en frivillig och oftast rolig syssla.