Frits Thaulow (Wikimedia Commons).

Tidigare tänkte jag att min roman skulle utspela sig 1980 och 1981. Jag har en del insamlat material och det kan komma till användning då jag skriver exempelvis en novell. Efter noga övervägande har jag kommit fram till att min roman ska utspela sig år 1898, framför allt i borgerlig miljö. Samma plats, Tuvåker, och samma karaktärer, fast i fin de siècle-tappning. Jag ska använda det jag hittills har skrivit och anpassa och ändra. Ja, äntligen har jag beslutat mig för att skriva om en tid jag verkligen är intresserad av.

Nästan alla mina favoritböcker är klassiker. Jag föredrar ju att läsa äldre skönlitteratur, i synnerhet från 1860 till 1905; jag dras särskilt till realismen, naturalismen och symbolismen. Denna skönlitteratur lämnar ett starkare avtryck och upplevelserna blir djupare och stannar kvar. Så har det varit sedan jag var i tidiga tjugoårsåldern. Det tycks vara en instinktiv dragning. Jag är så fascinerad av den epoken. Visst läser jag även moderna böcker, fast jag är ärligt talat inte jätteintresserad av berättelser om vår samtid. Gränsen går vid 1981 … Det finns givetvis undantag; jag gillar faktiskt vissa böcker som handlar om nutiden. Det kan även vara givande att läsa historiska romaner och då menar jag inte de där publikflirtande varianterna.

Jag har länge velat skriva romaner som utspelar sig under sena artonhundratalet och tidiga nittonhundratalet. Orsaken till att jag inte har gjort det ännu har varit tanken på efterforskningar. Men nu är det som sagt äntligen dags och det känns väldigt spännande. Jag vet redan en hel del om 1898; jag har ju läst mängder med romaner och noveller och rätt många fackböcker om fin de siècle. När jag pluggade etnologi (jag har en magisterexamen i ämnet) fick vi lära oss att samla in information om hur människor levde förr. Och så länge jag kan minnas har jag gillat att leta efter intressanta författare och liknande.