Riddartorget, Uppsala, 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

På fotot ovan syns Oxenstiernska huset och Skyttenanum. Om man tittar efter noga upptäcker man Uppsala Nya Tidnings logo på husfasaden. Vilken tur att det finns så många Uppsalabilder av de skickliga fotograferna Alfred Dahlgren och Henri Osti i Digitalt museums söktjänst.

Då jag studerade etnologi – jag har en magisterexamen i ämnet – var det särskilt intressant att undersöka gamla källor och hitta detaljer som avslöjade något om dåtidens människor och kultur(er). Det var kul, men det är ännu roligare att göra skönlitterär research.

Inför skrivandet av min historiska novellsamling, som utspelar sig 1902 i Uppsala, läser jag mängder med relevanta böcker och artiklar. Dessutom ser jag på fotografier och målningar, besöker museer och äldre stadsmiljöer. Men gamla dagstidningar är ändå det viktigaste researchmaterialet; de finns bland annat i Kungliga bibliotekets tidningsarkiv på nätet. Att läsa Upsala Nya Tidning från 1902 är oerhört spännande, mycket mer spännande än jag hade trott. Det ger en ovärderlig inblick i dåtidens liv och olika tankesätt. Man kommer verkligen tiden nära.

Jag kommer att låta mina noveller vara fritt inspirerade av specifika texter ur dagstidningen; det rör sig om allt från artiklar till reklamannonser. Det känns som en intressant idé att placera novellerna i ett konkret sammanhang och samtidigt låta fantasin flöda fritt. Upsala Nya Tidning från 1902 är alltså oumbärlig för detta projekt.

Min bild av sekelskiftets Uppsala blir alltmer levande.