Kungsängsgatan och Bangårdgatan, 8 januari 2022, fotograferat av mig.
Kungsängsgatan samt Bangårdsgatan, 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

Jag tyckte att det var så intressant att se hur stadsmiljön har förändrats eller bevarats och därför bestämde jag mig för att posta tre nya jämförelser. Precis som förra gången har jag utgått från Alfred Dahlgrens fotografier från 1901 och 1902: hans dokumentation av Uppsala.

På de två första bilderna syns alltså delar av Kungsängsgatan och Bangårdsgatan. Det ser ut att ha varit grådaskigt töväder även när Dahlgren fotograferade denna vy. I dag är det väl framför allt avgaser och grus som förvandlar nysnö till smutssnö. För hundratjugo år sedan var det antagligen fjolårsdamm och hästspillning. Vid sekelskiftet gjordes försök att hålla gatorna – åtminstone vissa av dem – rena, men det måste ha varit svårt med tanke på att det inte fanns några bensindrivna servicefordon. Uppsala centralstation, från 1866, i slutet av gatan. En ganska trevlig byggnad som numera inrymmer restauranger. Uppsalas anskrämliga (ursäkta mig) resecentrum döljs tack och lov av ett annat hus.

Vaksalagatan, Dragarbrunnsgatan, 8 januari 2022, fotograferat av mig.
Vaksalagatan och Dragarbrunnsgatan, 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

Om det inte vore för gatuskyltarna och Rådhusets pampiga fasad skulle jag inte känna igen mig. Den moderna bebyggelsen ovan lämnar en del att önska vad gäller mysighet och estetik. Jag koncentrerar mig hellre på Dahlgrens bild. På Vaksalagatan kan mina novellkaraktärer till exempel beställa nya klädesplagg, köpa fickur eller cigarrer. Mannen under gatuskylten eller kvinnan med korgen skulle kunna figurera i varsin, eller samma, berättelse.

Dahlgrens bilder är så fascinerande och känns onekligen realistiska. Människor ur olika samhällsklasser rör sig i staden; vissa har bråttom och skyndar sig att utföra sina ärenden medan andra flanerar i godan ro, iakttar omgivningen eller ägnar sig åt introspektion. Kanske börjar någon att hosta och pressa en rödfläckig näsduk mot munnen. De andra vänder sig bort, håller avstånd och hoppas att de inte kommer i kontakt med tuberkulosbakterierna. Nu för tiden är det i stället coronan som utlöser den reaktionen. Varje tid har sin farsot …

Drottninggatan, Fyristorg, 8 januari 2022, fotograferat av mig.
Drottninggatan och Fyristorg, 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

Vyn över Drottninggatan och Fyristorg är lätt att känna igen. Genom åren har den både förändrats och bevarats. Den trista affärslokalen vid Västra Ågatans hörn har ersatt det gamla huset där bland annat en delikatesshandel låg. Nybron löper över Fyrisåns bruna vatten och förenar Drottninggatan. De flesta Uppsalabor, också stadens hästar och hundar, har traskat över denna bro åtskilliga gånger. Även en och annan utter.