Uppsala domkyrka och Gamla torget, 31 december 2021, fotograferat av mig.
Uppsala domkyrka från Gamla torget 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

Numera när jag går omkring i hemstaden Uppsala och gör bokresearch inför novellsamlingen tänker jag ofta på Alfred Dahlgrens fotografier från 1901 och 1902. Det slog mig att det skulle vara spännande att jämföra utvalda vyer och se hur stadsmiljön har förändrats eller bevarats. Då jag gjorde detta kändes det som om tidsgränserna vävdes samman. Den här sortens jämförelse ger perspektiv och bidrar till en fördjupad förståelse som är värdefull vid skrivandet av historisk skönlitteratur. Jag vill inflika att mina bilder inte är tagna från exakt samma vinklar eller avstånd som de äldre. Till skillnad från Dahlgren är jag ingen fotograf. Jag är petnoga när jag skriver noveller, men inte när jag fotograferar …

De två bilderna ovan visar hur en kulturhistorisk miljö har bevarats och vårdats. Tänk vad trist det skulle ha varit om de fantastiska byggnaderna hade rivits. Förändringarna har varit försiktiga. Domkyrkans mer avskalade dräkt är, enligt mig, vackrare än den från sekelskiftet. Vilken tur att dimman infann sig och förstärkte kyrkans gotiska stil.

Svandammen och Munkgatan 31 december 2021, fotograferat av mig.
Svandammen samt Munkgatan 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

En av mina berättelser utspelar sig nära Svandammen: i Stadsträdgården och på Flusterpromenaden. Denna vy är fortfarande tilltalande med ett dimhöljt Uppsala slott, snirkliga trädgestalter och Konditori Fågelsången. Numera befolkas Svandammen framför allt av gräsänder och dessvärre även av råttor; dammen är täckt med is nu så gnagarna har väl hittat annat vinterkvarter. Tyvärr finns inga svanar kvar. Den sista – Alexander hette han – avled 2013. Visst är det sorgligt. På Dahlgrens bild syns inte heller några ståtliga fåglar. Jag skulle tro att de befinner sig i närheten. Inga linslöss.

S:t Persgatan och Svartbäcksgatan 31 december 2021, fotograferat av mig.
S:t Persgatan samt Svartbäcksgatan 1901 eller 1902, fotograferat av Alfred Dahlgren (Digitalt museum).

De två sista fotografierna är väldigt olika. Kring sekelskiftet fanns här skoaffär, speceriaffär och raksalong. De fina, gamla husen har fått ge vika för opersonliga, ändamålsenliga affärsbyggnader. Ibland får man nog av det ändamålsenliga … Prosaiskt. Den underbara gatlyktan är också borta. Jag gillar däremot Centralbadet; det byggdes för ganska länge sedan och har genomgått en del förändringar genom åren. Hur som helst har de flesta av mina novellkaraktärer rört sig i denna stadsmiljö.

God fortsättning!