Foto: Jenny Enochsson

Det var ett tag sedan jag postade ett inlägg och det beror främst på att vi har flyttat. Under flyttperioden hann man knappt ägna sig åt romanen. Nu får man äntligen börja skriva igen och tillgodose detta grundläggande behov! Eftersom jag kommer att vara uppslukad av romanskrivandet blir det nog rätt glest mellan bloggtexterna framöver. Här kommer hur som helst ett inlägg om det aktuella skrivarläget.

Men först en liten utvikning. Tistelblomma finns numera här. Det dyker tyvärr upp en del reklam nu när domänen är borttagen. Ja, ja … Sajten är ju inte längre aktiv så det känns onödigt att betala avgifterna för domänen och WordPresspaketet. På grund av mitt historiska bokprojekt hinner jag inte längre sköta Tistelblomma. Sidan uppdateras visserligen inte, men där finns ju mängder med ”gamla” guldkorn som förtjänar att läsas om och om igen.

Flyttpausen är alltså över och jag kan äntligen fortsätta med romanprojektet igen. Trots att jag inte hann ägna mig åt boken aktivt under flyttperioden bearbetade jag den i huvudet. Medan jag packade dök en massa idéer upp i skallen – det gör det i och för sig nästan jämt. Jag såg till att rafsa ned de flesta av dem. Nu kan jag utveckla de där idéerna, som främst har att göra med vad huvudpersonen/dagboksskrivaren kommer att råka ut för samt detaljer om karaktärerna. Persongalleriet har utökats; vissa kommer att få ganska framträdande roller medan andra blir statister eller någonting däremellan.

En nyhet är att handlingen ska utspela sig både i Uppsalas stadsmiljö och natur. Fast fortfarande framför allt i de centrala kvarteren. Personligen har jag behov av både och. Jag är väldigt förtjust i vackra, gamla hus och i träd, vatten och liknande. Ja, detta återspeglas i skrivandet. När min huvudkaraktär ska in bege sig till naturen blir han tvungen att gå rätt långt, skumpa fram på velociped eller förlita sig på hästdragna vagnar och slädar. Spårvagnen skulle inte komma förrän 1906.

Intressant jämförelse: Stora torget före och efter spårvagnens ankomst.