Foto: Jenny Enochsson

Denna gång blir det bara ett kortare inlägg. Jag är nämligen så inne i novellskrivandet att ett längre blogginlägg skulle kännas som en alltför stor distraktion just nu. Nästa gång blir det förhoppningvis en lite längre bloggtext, men jag kommer att vara uppslukad av novellskrivandet då med. Jag hade lust att posta det här fotot; det är endast ett par dagar gammalt.

På fotot ser man en liten del av stadsdelen Fjärdingen, närmare bestämt Svartmangatan som leder fram till Övre Slottsgatan. Jag har tidigare skrivit om Övre Slottsgatan där jag också bodde en kortare tid som tjugotvååring. De bevarade kvarteren i Fjärdingen har verkligen själ; det vilar en tidlös stämning över dem. Jag har lärt mig mycket om sena artonhundratalets och tidiga nittonhundratalets Fjärdingen (och andra delar av Uppsala) bland annat genom att läsa Lars Lamberts fotografiska verk: 1800-talets Uppsala i Ostis bilder samt Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder. Där kan man både läsa om människor och platser. Jag har hyllat dessa böcker förut.

Jag brukar promenera i Uppsalas äldre områden, inte minst i Fjärdingen, och tänka mig hur specifika scener ur mina noveller utspelar sig där.

Tillbaka till novellskrivandet …